Energetikai Tanúsítvány

Az Energetikai Tanúsítvány elkészítését a 176/2008. (VI. 30). Kormányrendelet írja elő, mely szerint az épületek energia tanúsítását kötelező elvégezni 2012 januárjától, amennyiben az ingatlan értékesítésre kerül (az épület tulajdonjogát ellenérték fejében átruházzák), vagy egy évet meghaladó időtartamra bérbe adják.

Az Energetikai Tanúsítvány elkészítése kötelező minden lakóingatlan értékesítésekor, vagy bérbe adásakor (törvényi kivételektől eltekintve), és mely tanúsítvány 10 évig érvényes.

Az Energetikai Tanúsítvány az eladás és bérbeadás egyik alap okirata, az adásvételi szerződéshez már rendelkezésre kell állnia, a tanúsítvány számát tartalmaznia kell az adásvételi szerződésnek. A tanúsítvány elkészítéséről a vonatkozó szabályok alapján a tulajdonosnak kell gondoskodnia.

Az Energetikai Tanúsítvány feltehetően a jövőben az ingatlanok értékét befolyásoló irat lesz, mely feltérképezi az ingatlanok hőtechnikai állapotát. A tanúsítás legnagyobb előnye, hogy képet kapunk arról, hogy az ingatlan energia felhasználás szempontjából mennyire takarékos vagy pazarló. Ezen kívül javaslatot tesz arra vonatkozóan, hogy milyen korszerűsítéssel lehet az energetikai besorolás skáláján jobb kategóriába kerülni.

Ügyfeleink részére gyakorlott és rövid határidővel dolgozó tanúsítványt kiállító szakembereket tudunk ajánlani.